Uusi yhteistyömalli vahvistaa vastasyntyneiden hoitoa Tampereella ja Seinäjoella

Sairaalahoitoa tarvitsevia lapsia on Suomessa vähän, joten niin on myös lastentautien suppeisiin erikoisaloihin erikoistuneita lääkäreitä. Kysyntä alan osaajista on kovaa. Uudenlaisella yhteistyömallilla on nyt saatu Taysiin neonatologi Leena Taittonen. Hän työskentelee Taysin lisäksi Seinäjoen keskussairaalassa vastasyntyneiden parissa. Taittonen on ensimmäinen asiantuntija, joka on rekrytoitu Tays Kehitysyhtiön osaajapoolin kautta.

Työntekijöiden sitouttaminen haastavaa

Taysin lastentautien vastuualueella tämän tyyppinen järjestely on ollut mielessä vuoden verran, koska suppeille erikoisaloille koulutetuista lääkäreistä on jatkuvasti pulaa. Asia järjestyi nyt Tays Kehitysyhtiön tuella, kun sopiva työntekijä löytyi. Taittonen aloitti työnsä lokakuussa ja työsopimus on solmittu ensi vuoden loppuun.

– Kaikki lääkärit erikoistuvat ensin lastenlääkäreiksi ja sitten vielä suppean alan osaajiksi, joten kouluttautuminen on pitkä tie ja valmistuneita vähän, kertoo vastuualuejohtaja Tuija Poutanen.
– Valmistuttuaan monet lääkärit lähtevät muualle töihin, koska Taysissa ei ole annettavana vakituista kokoaikaista työtä. Monet myös tekevät konsultaatiota muihin sairaanhoitopiireihin, koska yhdessä paikassa, esimerkiksi Taysissa, työ ei ole kokoaikaista.

Poutanen uskoo, että nyt kun on saatu ensimmäinen sopimus tehtyä, jatkoa seuraa. Entistä tiiviimmälle yhteistyölle sairaaloiden kesken on suuri tarve. Uusi rekrytointitapa herätti jonkin verran keskustelua, mutta käytännössä kaikki on sujunut hyvin. Työntekijän etuna on, että hän on työsuhteessa yhteen työnantajaan ja esimerkiksi lomat ja työsuhdeturva ovat paremmat kuin keikkatyöläisellä. Seinäjoella tarjolla on myös yösija.

Avartava työskentelymalli

Vaasan keskussairaalasta siirtynyt Leena Taittonen innostui mahdollisuudesta työskennellä yliopistosairaalassa. Myös uudentyyppinen työjärjestely kiinnosti. Hän työskentelee kaksi päivää viikosta Taysin vastasyntyneiden yksikössä ja kaksi päivää Seinäjoen keskussairaalassa vastasyntyneiden osaston osastonlääkärinä. Molemmissa sairaaloissa Taittosella on myös muita tehtäviä: Taysissa yksi lisäpäivä viikossa kehitysprojektissa ja Seinäjoella työn ohella kouluttamista ja hoito- ja toimintaohjeiden uudistamista.

– Olen päässyt hyvin kiinni kliiniseen työhön. Haasteena on potilaskontaktin lyhyys osastotyössä, koska sijoitus vaihtuu päivittäin, Taittonen summaa.
– Työskentely kahdessa erilaisessa yksikössä avartaa näkemystä erilaisista toimintatavoista. Pienemmässä yksikössä myös usein on helpompi toteuttaa itselle tärkeältä tuntuvia projekteja.

Uusia ajatuksia toimintaan, tukea päivystykseen

Seinäjoen keskussairaalan lasten ja nuorten toimintayksikön ylilääkäri Kirsi Nuolivirta pitää järjestelyä onnistuneena. Työntekijäsiirtoa koskevan sopimuksen laatiminen sairaanhoitopiirien välille oli vaativaa, mutta kun sopimus saatiin solmittua, käytännön työ on alkanut sujuvasti.

– Olemme saaneet uusia ajatuksia hoitokäytänteistä, ja niitä sovelletaan tarpeen mukaan. Leena on ollut myös aktiivinen kouluttamisessa, Nuolivirta toteaa.
– Neonatologi osallistuu myös lastentautien päivystysrinkiin kerran tai kaksi kuukaudessa, mikä on erittäin tarpeellinen lisä.

Nuolivirta sanoo, että vaikka Taysin erva-alueella on paljon neonatologian osaajia, Seinäjoen keskussairaalaan ei heitä riitä. Erikoislääkärin virkoja on täyttämättä kolme, ja työssä olevista yhdeksästä lääkäristä kolme tekee osa-aikatyötä.

– Voisimme ottaa muitakin erikoislääkäreitä meille töihin vastaavilla sopimuksilla, Nuolivirta pohtii.
–Osaajalta itseltään tämä vaatii sopeutumista uuteen sairaalaan ja työmatkan kulkemiseen.

Tays Kehityshtiössä osaajapoolin vetovastuussa on kehittämispäällikkö Pyry Jylhä-Vuorio. Tulevaisuudessa osaajapoolimallin kautta työskentelemisestä kiinnostunut lääkäri voi ilmoittaa itsensä pooliin näppärällä verkkolomakkeella. Nyt pilottivaiheessa kiinnostuneet voivat olla yhteydessä suoraan Jylhä-Vuorioon.