Uudella kehityspäälliköllä Heli Tunturi-Kemppaisella on vahva kokemus hoitotyön kehittämisestä

Tays Kehitysyhtiö on saanut riveihinsä todellisen hoitoalan kehittämisen konkarin. TtM Heli Tunturi-Kemppainen on toiminut hoitoalan johtotehtävissä jo yli 30  20 vuotta, ja hoitoalan kysymykset ja kehittämistarpeet ovat hänelle erittäin tuttuja. Tie Tays Kehitysyhtiöön alkoi Kuopiosta ja kulki Etelä-Pohjanmaan kautta.

-Minulla on pitkä yliopistosairaalakokemus Kuopiosta, ja sieltä siirryin Etelä-Pohjanmaalla konservatiivisen toiminta-alueen ylihoitajan pestiin,  Heli Tunturi-Kemppainen kertoo.
-Vuonna 2019 toimin Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä hallintoylihoitajan sijaisena, ja se olikin merkittävä vuosi tämän tehtävän kannalta. Olin nimittäin tiiviisti mukana tämän Tähtisairaala-osakeyhtiön suunnitteluvaiheessa ja käivn kävin lähes viikoittain Tampereella.

Kehittämistyö on aina kulkenut mukana ylihoitajan tehtävissä, ja erityisesti hoitoalan veto- ja pitovoiman parantamisesta on kertynyt kokemusta.

-Kysissä otettiin yli kymmenen vuotta sitten käyttöön magneettisairaalamalli, joka on lähtöisin Yhdysvalloista, ja olin siinä kehittämistyössä mukana seitsemän vuotta, Heli Tunturi-Kemppainen sanoo.
-Siitä oli iso apu, kun aloitin Etelä-Pohjanmaalla vuonna 2021 arviointiylihoitajana hoitotyön kehittämisen parissa sekä paikallisesti että silloisen Taysin erityisvastuualueen (Tays-erva) laajuisesti. Olin mukana myös hyvinvointialuevalmistelussa.

Suunnitelmista käytäntöön

Viime vuonna Heli Tunturi-Kemppainen oli luomassa Tays-ervalle malleja hoitotyön osaamisen kehittämiselle, urapolkumallien luomiselle ja asiantuntijahoitajan tehtävälle. Työskentelyä veti Helin edeltäjä Niina Herttuala, jonka vastuulla ollutta kokonaisuutta Heli Tunturi-Kemppainen pääsee nyt viemään käytäntöön.

-Teemme tiivistä yhteistyötä hoitotyön johtajien kanssa, kun siirrymme seuraavaan vaiheeseen eli mallien jalkauttamiseen.

Lisäksi Tähtisairaala-yhteistyössä on alettu kehittää hoitotyön työnjakoa, jonka tärkeyden myös STM on nostanut hiljattain esille.

-Meidän pitää varmistaa, että ei ole päällekkäisyyksiä ja oikeat ihmiset tekevät oikeita tehtäviä, Heli Tunturi-Kemppainen painottaa.
-Keinoja voivat olla esimerkiksi hoitajavastaanottomalli ja soveltuvien tehtävien siirtäminen lääkäreiltä hoitajille.

Hoitotyön kehittäminen ja hoitotieteen tieteenalan eteenpäin vieminen innostavat Tunturi-Kemppaista vuosi toisensa jälkeen. Erityisesti häntä ilahduttaa koko Suomen kattava alan yhteistyö: haasteet ovat samat kaikilla, mutta sen sijaan, että oltaisiin omissa poteroissa, jaetaan tietoa ja hyviä käytäntöjä.

-Odotan innolla yhteistyötä. Tämä on ainutlaatuinen näköalapaikka kolmen hyvinvointialueen kehittämiseen, ja siksi hainkin tätä paikkaa,  Heli Tunturi-Kemppainen kehuu.
-Tässä on tuttuja toimijoita, joiden kanssa on mahtava lähteä rakentamaan uutta. Samalla on myös kiva verkostoitua ja tutustua uusiin ihmisiin. Samassa veneessä mennään, ja nythän meillä on tämä iso paatti, niin kyllä meidän kelpaa.

Heli Tunturi-Kemppaisella on koti Kuopiossa ja työkoti Seinäjoella. Yhteydet myös Pohjois-Savon hyvinvointialueelle ja Kysiin ovat hyvät ja ammatillista keskustelua voi laajentaa niidenkin suuntaan. Sairaanhoitajan tutkinnon jälkeen Tunturi-Kemppainen on jatkanut opiskelua monipuolisesti. Terveystieteen maisteriksi hän valmistui Kuopion yliopistosta suuntautuen hoitotyön johtamiseen. Sen jälkeen opinpolku on jatkunut PD-koulutuksessa,  eMBA-tutkinnossa – suuntautumisena liiketoiminnan edistäminen – ja Tays-ervan johtajakoulutuksessa.

Vapaa-ajallaan Heli Tunturi-Kemppainen viihtyy luonnossa.

– Olen luontoihminen, saan energiani luonnossa samoillen, Heli Tunturi-Kemppainen kertoo.
– Vietän vapaa-aikaani perheeni parissa Kallaveden äärellä järvimaisemista ja  järven antimista nautiskellen. Toinen vapaa-ajanviettopaikka löytyy Kalajoelta meren ääreltä.

Perheeseen kuuluu puoliso, kolme poikaa ja neljä lastenlasta, jotka ovat isoäitinsä mielestä iki-ihania.

Valikko